Gulspurv
Seneste nyheder Forside Koncerter Foredrag Galleri Observationer Kontakt
 
21. - 24. september 2011 - 4 dage i Sverige
 
Falsterbo i Sydsverige er et af verdens bedste træksteder om efteråret. Det har længe været et stort ønske, at opleve de enorme mængder af trækfugle, der passerer her hvert år. I år lykkedes det så. Tidligt den 21. september tog Elly, Ivan og jeg afsted mod Sverige. Efter en hurtig indkvartering på pensionatet, som lå tæt ved Trelleborg, var vi endelig i Falsterbo.

Det blæste en del og det var overskyet, så der var ikke så mange fugle. Dagens højdepunkt var dog 2-3 Lærkefalke, som fouragerede i området.
 
Lærkefalk
 
Den 22. var det lidt mere klart vejr. En voldsom regnbyge tærede dog lidt på humøret. Der var især mange Spurvehøge og et stort træk af småfugle. Der blev denne dag talt 351 Spurvehøge, 30.500 Bog-/Kvækerfinker, 3340 Grønsisken og 230 Grønirisker, og 88 Hvepsevåger.

Om eftermiddagen tog vi til Börringesjön, hvor vi bl.a. så 4 Havørne. Desuden fik jeg en ny sommerfugleart - Det hvide C:
 
Det hvide C
 
Samme aften kom Anna og Svend til pensionatet. De skulle være der de næste 3 dage.
 
Den 23. var stort set tør, men det blæste dog stadig en del. Morgenens observation fra Falsterbo var en stor oplevelse. Jeg har aldrig set så mange spurvefugle på en trækdag. Når man kiggede horisonten rundt var der fugle overalt. Imponerende 66.700 Bog-/Kvækerfinker blev det til samt 3.920 Grønsisken, 540 Grønirisker, 1501 Spurvehøge og 22 Hvepsevåger. Jeg forsøgte at fange Bogfinkerne, når de susede forbi os på vej med Danmark:
 
Bogfinke
 
Et par Brushøns kom flyvende forbi:
 
Brushøns
 
Søerne ved Falsterbo var fulde af Pibeænder:
 
Pibeand
 
Om eftermiddagen tog vi til Fyledalen. Vi var ikke mere end ankommet før en Kongeørn svævede over hovederne på os:
 
Kongeørn
 
Medens vi ventede på, at den skulle komme tilbage (hvilket den ikke gjorde), var der en fouragerende Munk:
 
Munk
 
I den nordlige ende af Fyledalen var der pludselig ørne til overflod - 2 Kongeørne og 6-7 Havørne. De var i gang med at fortære et ådsel. Det gik ikke stille af. Rundt om dem gik fårene.
 
Havørn
 
Havørn
 
Havørn
 
På hjemvejen til pensionatet var vi forbi Snogeholmsjön, hvor der var flere Toppede Lappedykkere.
 
Toppet Lappedykker
 
24. september var der åbent hus i fyrhaven, hvor ringmærkede fugle blev vist frem, og den lokale P.-G. Bentz fortalte levende om fuglene. Der blev bl.a. ringmærket en Enkeltbekasin og en Jernspurv.
 
Enkeltbekkasin
 
Jernspurv
 
Vejret var nu fint, og lidt op på formiddagen kom det rovfugletræk i gang, som vi havde sukket efter. På den dag blev der talt 2925 Spurvehøge!, 223 Tårnfalke, 469 Hulduer, 25.900 Bog-/Kvækerfinker, et stort antal Røde Glenter samt 1 Havørn. En Rørhøg blev først antaget for en Sort Glente:
 
Rørhøg
 
Lidt op af formiddagen tog vi ud til det åbne areal lige før Falsterbo, hvor vi kunne komme lidt tættere på fuglene. En flot Lille Skrigeørn lod sig se flere gange. Desværre uden for fotoafstand. Det var så tid til at tage hjem til pensionatet og spise frokost og pakke ned til hjemturen. På vej hjem lagde vi vejen forbi Foteviken. Her skræmte vi en Mosehornugle op:
 
Mosehornugle
 
Mosehornugle
 
Ved Foteviken var der store mængder af Grågæs, en hel del vadefugle samt mange Engpibere. Den sidste store oplevelse inden vi kørte hjem var en stor flok Traner, der kom skrigende ind over os.
 
Trane
 
Trane