Gulspurv
Seneste nyheder Forside Koncerter Foredrag Galleri Observationer Kontakt
 
31. juli 2011 - Ny dagsommerfugleart - Kommabredpande
 
Jeg var i dag på en søndagstur til området omkring Stubbergård Sø. Først en tur langs den relativ nye natursti i Ludvig Schrøders Plantage. Der var godt med Dukatsommerfugle og Blåbåndet Pragtvandnymfer. Desuden 3 stk. Rødrygget Tornskade. Herefter gik turen til Knudskær ved Stubberkloster. Ligeledes mange Dukatsommerfugle og Pragtvandnymfer. Pludselig så jeg en Skovrandøje. Skovrandøje er en østlig art, og i Vestjylland kender jeg den kun fra Sennels Plantage. Det er derfor et af de vestligste fund af arten:
 
Skovrandøje
 
Glad var jeg og turen var reddet. Jeg nåede dog kun nogle få meter længere frem før humøret fik endnu en tand op. Imellem en håndfuld Dukatsommerfugle sad en enkelt Bredpande, og da jeg fik kigget nærmere på den, var det en Kommabredpande og dermed ny art til mig. Ligesom Skovrandøjen er det første fund i området. Kommabredpande er relativt sjælden i Danmark. Der er åbenbart en del sommerfuglearter, der spreder sig i disse år. Jeg har jo også haft Rødplettet Blåfugl og Nældesommerfugl i haven. Begge fund et stykke fra deres normale udbredelse.
 
Kommabredpande
 
Kommabredpande kendes på de klare hvide prikker på undersiden. Stor Bredpande har også lyse prikker, men de er mere diffuse.